Pomazánka z pečeného lilku s česnekem a petrželí
Ingredience (1 porce):
- celozrnná bageta Victus (50 g) – 97 kcal, 5,2 g sacharidů
- 80 g lilku (zhruba 1/4 většího lilku) – 20 kcal, 1,8 g sacharidů
- 1/2 lžičky olivového oleje (2,5 g) – 22 kcal, 0 g sacharidů
- 1 menší stroužek česneku – 5 kcal, 0,5 g sacharidů
- 1 lžíce jemně nasekané hladkolisté petržele – 1 kcal
- kapka citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti
- (volitelně: pár kapek tahini pasty nebo sezamového semínka navrch – do limitu)
Postup:
- Lilkovou dužinu získáme tak, že lilek propícháme vidličkou a pečeme cca 30 min na 200 °C (dokud změkne a jde vydlabat).
- Vydlabanou dužinu rozmačkáme vidličkou a přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a nasekanou petržel.
- Bagetu podélně rozkrojíme a nasucho opečeme.
- Pomazánku navrstvíme na opečený základ, případně ozdobíme pár lístky petržele nebo kapkou oleje navrch.
- Podáváme teplé nebo studené – ideální i jako předkrm.
Nutriční hodnoty (1 porce):
- Kalorie: cca 145 kcal
- Sacharidy: cca 7,5 g
- Bílkoviny: cca 5 g
- Tuky: cca 6 g
- Vláknina: cca 6–7 g